Een verkeerd signaal

april 2014

Je hebt er in de pers wellicht over gelezen: Emmanuel Giboulet, wijnboer in de Bourgogne, weigerde vorig jaar lente om pesticiden te gebruiken na een uitbraak van de gevaarlijke bacterieziekte “flavescence dorée”. De ziekte kan jonge wijnranken kapot maken en van oudere ranken het rendement sterk verminderen. De prefect van het departement waar de wijngaarden van Giboulet zich bevinden, had alle wijnboeren bevolen hun wijnranken preventief te behandelen.

Giboulet werkt al sinds 1970 biologisch en doet er alles aan om een natuurlijk evenwicht in zijn wijngaarden te bereiken. Het gebruik van pesticiden verstoort dit evenwicht op brute wijze. Giboulet is van mening dat het beter is om alleen wijnranken die de ziekte daadwerkelijk hebben uit te graven. Zo wordt het evenwicht niet aangetast en blijft een wijngaard gezond.

Dat het hard nodig is om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de Franse wijngaarden te verminderen blijkt uit het volgende: nog geen 5% van alle landbouwareaal in Frankrijk is wijngaard, maar meer dan 30% van alle chemische bestrijdingsmiddelen wordt in de wijnbouw gebruikt. Deze verhouding ligt veel en veel te scheef.

De rechter legde Giboulet vorige week een boete van duizend euro op, waarvan de helft voorwaardelijk. Het had 30.000 euro boete en een celstraf kunnen zijn, dus het valt mee. Toch is Giboulet niet blij, want het geeft het verkeerde signaal. Het werkt ontmoedigend voor een “ieder die probeert economie en ecologie in de landbouw te verenigen”, aldus groene parlementariër Sandrine Bélier. Daar ben ik het geheel mee eens.

Terug naar wijnweetjes