Microflora verantwoordelijk voor terroir-expressie in wijn?

augustus 2016

In een eerdere nieuwsbrief (van december 2012 / januari 2013) heb ik al eens geschreven over terroir. Gemeengoed is de visie die stelt dat terroir een optelsom is van de factoren bodem, ligging van de wijngaard, klimaat op macro en meso-niveau en de beslissingen van de wijnboer ten aanzien van onder andere druivenras, bladbeheer, rendement per hectare.

Aan de University of California Davis is nu een studie gedaan die doet vermoeden dat microflora (bacteriën en schimmels) wel eens de grootste factor kunnen zijn in de bepaling van terroir en de uiteindelijke terroir-expressie.

Onderzoekers bestudeerden duizenden microflora op de druiven uit 40 verschillende Noord-Californische wijngaarden en vergeleken ze met de microflora die in de wijn voorkwamen na de gisting. Deze studie toont onder andere aan dat de wijnen gemaakt van afzonderlijke wijngaarden unieke patronen van microflora vertonen. Dit kan verklaren “waarom een malbec uit Argentinië anders smaakt dan een malbec uit Californië”, aldus een van de onderzoekers, “en waarom een chardonnay van een wijngaard in Carneros anders smaakt anders dan een chardonnay uit Russian River Valley” (beide zijn wijngebieden in Californië).

De volgende onderzoeksvraag is al geformuleerd: “HOE beïnvloeden de verschillen in microflora de smaak van een wijn?”  Wordt vervolgd.

Terug naar wijnweetjes