Biologische en biologisch-dynamische Rioja

februari 2013

Rioja is een wijngebied in het noorden van Spanje, 100 – 200 km ten zuidoosten van de stad Bilbao. Veel van de wijngaarden liggen op de oevers van de rivier de Ebro. Er is al eeuwenlang sprake van wijnbouw. In de Middeleeuwen zijn het voornamelijk de monniken die zich er mee bezighouden. Een eerste document dat refereert aan het beschermen en waarborgen van de kwaliteit van Rioja wijn dateert uit 1650.

Nadat de druifluis eind 19de eeuw heeft huisgehouden ten noorden van de Pyreneeën en de wijngaarden daar grotendeels heeft verwoest, komen wijnhandelaren vanuit Bordeaux naar Rioja op zoek naar wijn van goede kwaliteit. Deze handelaren introduceren in Rioja het lageren van de wijn in houten vaten van 225 liter. Houtlagering neemt een enorme vlucht en wordt de standaard. De Spanjaarden gebruiken voor de houtlagering vaak Amerikaans eiken, dat vooral een aroma van vanille aan de wijn geeft.

Vanaf de jaren ‘70 wordt overgegaan van Amerikaans op Frans eiken. Frans eiken geeft aroma’s van cederhout af. Er komt meer aandacht voor de intrinsieke kwaliteit van de druif en de houtlagering wordt korter van duur. De wijnen worden er een stuk fruitiger en toegankelijker door. In 1970 krijgt Rioja de officiële status van Denominación de Origen (DO), waarmee Rioja als naam beschermd is. In 1991 wordt Rioja de eerste Spaanse Denominación de Origen Calificada (DOC), en daarmee boven alle andere DO’s verheven. Alleen Priorat, een wijngebied 2 uur ten zuiden van Barcelona, heeft intussen ook de DOC status.

Rioja wijnen zijn als volgt geklassificeerd:

• Rioja Joven – jonge wijnen die geen of zeer korte houtlagering (tot 6 maanden) hebben ondergaan. De wijn is fris en fruitig.

• Rioja Crianza – wijnen die minimaal 2 jaar oud zijn, een houtlagering van minimaal 1 jaar hebben ondergaan en daarnaast ook nog enige tijd op fles zijn bewaard.

• Rioja Reserva – deze wijnen worden minimaal 3 jaar gelagerd, waarvan minimaal 1 jaar in houten vaten. Reserva wordt alleen gemaakt tijdens de betere oogstjaren.

• Rioja Gran Reserva – de lagering is minimaal 5 jaar, waarvan minimaal 2 jaar in hout en 3 jaar op fles. Gran Reserva wordt alleen gemaakt als er sprake is van een sublieme oogst.

Deze klassificatie geldt specifiek voor Rioja; kom je bijvoorbeeld een Reserva wijn uit Chili (of uit een ander wijngebied uit Spanje) tegen, dan wil dat niet zeggen dat die wijn 3 jaar gelagerd is geweest.

Naar de biologische en biologisch-dynamische Rioja-wijnen van Biowijnclub

Terug naar wijnweetjes