Syrah in de schijnwerpers

juni 2012

Syrah staat in de Top 10 van meest aangeplante druivensoorten ter wereld. Frankrijk kent de meeste aanplant van Syrah, vooral in het Rhône-gebied (zowel noordelijk als zuidelijk) en in de Languedoc, Australië komt op de tweede plaats. In dit land is het zelfs de meest aangeplante druivensoort. De druif draagt in Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten meestal de naam Syrah, maar heet in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada Shiraz.

Een DNA studie uit 1998 heeft uitgewezen dat Syrah een afstammeling is van de twee onbekende druivensoorten Dureza uit de Ardèche en Mondeuse Blanche uit de Savoie. Op basis hiervan is geconcludeerd dat Syrah zijn oorsprong vindt in de Noordelijke Rhône. Dat de Syrah druif afkomstig zou zijn uit de Iraanse stad Shiraz en door kruisvaarders zou zijn meegevoerd naar Frankrijk, is niet meer dan een mooie legende.

Syrah geeft vaak dieprode, krachtige wijnen, met behoorlijke tannines. De aroma’s variëren van pittige kruiden, zwarte of witte peper tot fruit (zwarte bessen, frambozen, kersen, pruimen) en soms leer, pure chocolade en koffie. In de Noordelijke Rhône wordt van oudsher een kleine hoeveelheid van de witte druivensoort Viognier toegevoegd aan de Syrah, om de wijn te verrijken met tonen van abrikoos en bloemen. Deze praktijk is intussen ook gemeengoed geworden in andere wijngebieden.

Syrah wordt regelmatig gebruikt voor het maken van rosé, meestal in een blend met andere druiven. De Syrah geeft de wijn naast fruitige en kruidige aroma’s ook structuur.

Terug naar wijnweetjes