Wijnland Spanje

oktober 2015

In diverse regio’s van Spanje zijn het achtereenvolgens de Feniciërs, de Carthagers, de Grieken en de Romeinen geweest die wijnstokken met zich meebrachten en wijnbouw introduceerden. Spanje kent dus een eeuwenoude wijnbouwtraditie. Na het verval van het Romeinse Rijk ging het bergafwaarts met de Spaanse wijnbouw. Het waren in de Middeleeuwen de monniken die de wijnbouw nieuw leven inbliezen. Er werden voornamelijk alcoholische rode wijnen en oxidatieve witte wijnen gemaakt. Pas eind negentiende eeuw baarde Spanje opzien met de eerste rode tafelwijn, de Rioja. Dit succes was mede te danken aan een forse inbreng uit Bordeaux. De productie van mousserende wijnen, bekend als Cava, kwam rond 1900 in Catalonië van de grond.

Vanaf 1950 vernieuwde de wijnbouw zich sterk. Men ging druiven gisten in roestvrijstalen tanks met goede temperatuurcontrole, wijn opslaan in koele kelders en inerte gassen gebruiken om oxidatie te voorkomen. Eind jaren ’80 leidde het herstel van de democratie en de toetreding van Spanje tot de Europese Unie tot verdere modernisering in de wijnbouw. Onrendabele wijngaarden werden gerooid, de productie per hectare werd verlaagd, toprassen werden geïntroduceerd. In deze tijd zijn veel D.O.’s (Denominación de Origen) ontstaan.

Inmiddels zijn er zo’n 66 DO’s die sterk in omvang variëren, van enkele tientallen tot vele tienduizenden hectaren. Rioja heeft als eerste de status van denominación de origen calificada (DOCa) gekregen, inmiddels gevolgd door Priorat. Een raad van toezicht, een consejo regulador, ziet toe op naleving van de voorschriften van de DO’s. Waarbij ieder consejo een garantiezegel met een eigen logo gebruikt.

Spaanse wijnproducenten laten hun rode wijnen graag op hout en op fles rijpen. Afhankelijk van de totale duur van de rijping mogen ze hun wijnen de volgende aanduidingen geven: Crianza, Reserva en Gran Reserva. Een wijn met de aanduiding Jovén (jong) heeft weinig tot geen rijping ondergaan.

Spanje heeft de meeste hectaren wijngaard ter wereld, maar staat als gevolg van een lagere opbrengst per hectare op de derde plaats qua productie (na Frankrijk en Italië, die regelmatig van plaats wisselen).

Terug naar wijnweetjes