Natuurlijk de lekkerste wijnen

Met zorg geselecteerde biologische wijnen | Bestelling per fles mogelijk | Gratis verzending vanaf €70 | Levertijd 2-5 werkdagen | Vragen? Bel 030-8775919

Nachtvorst

juni 2016

In de loop van maart komen de wijnranken langzaam uit hun winterslaap. De sappen beginnen weer te stromen en na enkele weken verschijnen de eerste knoppen. Als de wijnranken eenmaal uitlopen, is een wijnboer beducht voor nachtvorst. Dit jaar was het eind april goed raak. Niet alleen in Nederland was het koud en moesten fruittelers er alles aan doen om hun fruit te beschermen tegen de vrieskou, ook in Frankrijk was in de Champagne, Loire, Bourgogne en Beaujolais sprake van nachtvorst.

Maatregelen die boeren kunnen treffen, lopen uiteen van het plaatsen van kacheltjes (chaufferettes) gevuld met olie tot verneveling van water over de wijnranken. Dat laatste lijkt contraproductief, maar het water, dat op de knoppen valt, bevriest en beschermt juist de knoppen zelf. Op de facebookpagina van Biowijnclub vind je een bericht met meer prachtige foto’s van de nacht van 27 april in de Bourgogne. Het bekijken waard.

Terug naar wijnweetjes