Klimaatverandering en wijnbouw

december 2015

In het kader van de klimaattop die nu in Parijs plaatsvindt deze keer aandacht voor de effecten van de klimaatverandering op de wijnbouw. Bordeaux komt aan bod, een activiteit van wijnhuis Torres wordt kort aangestipt en het vooruitzicht voor Nederlandse wijnboeren passeert de revue.

In Bordeaux is het in de afgelopen dertig jaar gemiddeld warmer en droger geworden. Wijnboeren passen zich daar op aan – ze oogsten eerder. Druiven zijn zo’n drie weken eerder rijp dan dertig jaar geleden, maar ze worden vaak twee weken eerder geplukt. De druiven zijn dus rijper als ze worden geoogst en bevatten meer suiker. Meer suiker betekent meer alcohol én zoetere wijnen, want alcohol is zoet van smaak. Nu is dat op zich niet zo erg, want dit speelt gunstig in op de vraag naar iets zoetere wijnen. Maar veel zoeter is onwenselijk, want bij een alcoholpercentage boven de 14 procent is de balans vaak zoek.

Tot 2050 hebben wijnboeren in Bordeaux het antwoord klaar. Ze kunnen andere wortelstokken gebruiken, waardoor de druiven een week later rijp zijn. Ze kunnen met laat rijpende klonen werken. Of ze kunnen er via bladmanagement voor zorgen dat de druiven goed beschermd zijn tegen de zon en langzamer rijpen. Maar na 2050 zijn ze misschien wel genoodzaakt om met andere dan de huidige toegestane rassen te gaan werken. Het Institut des Sciences de la Vigne et du Vin doet al proeven, om te kijken welke druivenrassen in Bordeaux zouden passen. Van de Touriga Nacional uit Portugal heeft men hooggespannen verwachtingen. In 2030 hoopt men daar meer inzicht in te hebben.

Ook Torres, een wijnhuis gevestigd in de Penedès in Noordoost Spanje, bekijkt hoe het met de klimaatverandering moet omgaan. Zo zoeken ze in hoger gelegen gebied, zoals de Pyreneeën, naar geschikte wijnbouwgrond. Een hogere ligging brengt lagere temperaturen met zich mee, en een langere rijpingsperiode.

Doordat het warmer en droger wordt, schuift de grens voor wijnproductie op naar het noorden. Da’s leuk voor de wijnboeren in Nederland. Maar de klimaatverandering zorgt ook voor een onstuimiger weerbeeld, met veel heftiger regen- en hagelbuien dan voorheen, die in een klap een oogst kunnen vernietigen.

Kortom, ook de wijnbouw ondervindt de gevolgen van de opwarming van de aarde. Soms is er een antwoord op, in andere gevallen zullen wijnboeren over enkele decennia concluderen dat ze iets anders moeten gaan doen voor hun broodwinning.

Terug naar wijnweetjes