Wijn

Wijnland
Alcohol percentage
0%15%
Prijs
8,0040,00

Streek, druif & wijnhuis

Wijnstreek
Toon meer
Druivenras
Toon meer
Wijnhuis
Toon meer

Wijn & spijs

Lekker bij
Toon meer

Direct naar

Natuurwijn

Natuurwijn, ook wel vin nature of vin naturel, is - de naam zegt het al - volledig natuurlijke wijn. De wijnmaker doet geen of minimale interventie in de wijnkelder en ook in de wijngaard wordt intensief met de natuur samengewerkt. Alle natuurwijnen bij Biowijnclub zijn tevens biologisch en/of biodynamisch gecertificeerd.

Wat is het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn?

Het klinkt zo’n beetje hetzelfde in de oren: natuurwijn en biologische wijn. Toch zit er een verschil tussen deze twee soorten wijn, maar het kan ook voorkomen dat wijnen zowel natuurwijn als biologische wijn tegelijk zijn. Hoe zit dat?

Het belangrijkste verschil tussen een ‘gewone’ wijn en natuurwijn is de wijze van vinificatie, het wijnmaken zelf dus. Natuurwijnen worden gemaakt op basis van wilde gisten en met minimale ingrepen in de wijnkelder. De wijnmaker zorgt voor schoon en goed rijp fruit en stuurt verder niet bij in de kelder. Er wordt bijvoorbeeld geen sulfiet toegevoegd.

Niet alle biologische wijnen zijn natuurwijnen, maar sommige wijnmakers maken natuurwijnen van biologisch gecertificeerde druiven. Dan zijn de wijnen dus zowel natuurwijn als biologische wijn. Niet alle biowijnen worden volgens de natuurlijke methode gemaakt, er kan bij biologische wijnen wel worden gekozen voor het toevoegen van sulfiet of het bijsturen van het vinificatieproces. Gif in de wijngaard daarentegen is uitgesloten in biologische wijnbouw.

Hoe smaakt natuurwijn?

Natuurwijn kan avontuurlijke wijn zijn vol onverwachtse geuren en smaken. Het is altijd puur en oprecht. Ze kunnen stalgeur bevatten of wat hoger in de zuurgraad zitten dan ‘gewone’ wijnen. Vaak zijn ze heel goed gastronomisch te combineren. Niet elke natuurwijn heeft een afwijkend karakter, maar het kan wel voorkomen.

Is orange wine ook natuurwijn?

Ja, je zou deze wijnen als natuurwijn kunnen classificeren. Oranje wijn wordt niet gemaakt van oranje druiven en ook niet als een soort van rosé. Het is witte wijn die wordt gemaakt als een rode wijn. Hierdoor oxideert het sap bewust, wat een oranje kleur geeft aan deze wijnen en een uniek karakter. Het is een recept dat van origine uit Georgië komt. Je zou kunnen zeggen dat daar de eerste natuurwijnen werden gemaakt!