maart 2018
Ook dit jaar ben ik eind januari afgereisd naar Montpellier om een bezoek te brengen aan wijnbeurs Millésime BIO, de grootste wijnbeurs voor biologische wijnboeren. Elk jaar wordt de beurs groter, er waren nu ongeveer duizend wijnboeren aanwezig. Veelal uit Frankrijk, maar ook uit Spanje, Italië en diverse andere landen. De eerste jaren moest ik er mijn weg nog vinden (want wáár begin je), maar inmiddels is het makkelijker geworden. Ik ga eerst langs bij de wijnboeren waar ik al mee samen werk. En ik probeer minimaal een dag te gebruiken om nieuwe ontdekkingen te doen.
De berichten over de kleine oogst als gevolg van vorst in april en hitte in augustus hadden me vorig jaar al bereikt, maar toch drong nu pas echt de ernst van de situatie tot me door. Voor sommige wijnboeren is de oogst zoveel lager, dat ze biowijn bij andere wijnboeren hebben ingekocht, om in ieder geval iets te kunnen aanbieden. De bulkwijn die beschikbaar was, is intussen op. Het is dan ook goed mogelijk dat sommige wijnen eerder uitverkocht zullen zijn.
Wat verder opviel: meer wijnboeren proberen naast de bestaande range wijnen een wijn te maken zonder toegevoegd sulfiet. Het was me vorig jaar al opgevallen en dit jaar zet de trend door. Vaak hebben deze wijnen nog een te drogende afdronk, soms zijn ze van goede kwaliteit. Louis Fabre had een heel bijzondere oplossing: in plaats van sulfiet voegde hij 2 gram peper toe aan een hectoliter cabernet sauvignon. Het resultaat mocht er zijn.
Ander positief nieuws van de beurs: ik heb weer allerlei lekkere wijnen geproefd, onder andere uit de Minervois, de Côtes du Rhône en Rioja. De komende maanden zal het een en ander naar Nederland komen. Met een deel ervan ga je zeker kennis maken via het wijnabonnement.
Terug naar wijnweetjes