december 2013
Bij zowel biologische als biologisch-dynamische wijnbouw is het stimuleren van het microbiologisch leven in de bodem een van de belangrijkste uitgangspunten. Een gezonde, levende bodem vol micro-organismen doet wijnranken goed gedijen en helpt ze een natuurlijke weerstand op te bouwen en te behouden.
De bio-dynamie volgt bovendien de filosofie van antroposoof Rudolf Steiner. Deze filosofie is door de Duitse Maria Thun in de jaren ’50 en ’60 verder uitgewerkt voor de landbouw. Zij begon in 1963 met de jaarlijkse publicatie van een biodynamische kalender.
Deze kalender onderscheidt bloem-, fruit-, blad- en worteldagen, afhankelijk van hoe de maan staat ten opzichte van de zon, planeten en sterren. Biologisch-dynamisch werkende wijnboeren houden er bij hun werk in de wijngaard en in de wijnkelder rekening mee.
Een praktisch huis, tuin en keukenvoorbeeld: gras dat gemaaid wordt op een bladdag, groeit daarna zeer snel. Wordt gras op een bloemdag gemaaid, dan groeit het nadien veel langzamer. Heb je een tuin en maai je liever niet zoveel, maai op bloemdagen! Je begrijpt nu dat een wijnboer op een bloemdag zal snoeien.
In de bio-dynamie wordt ook gewerkt met natuurlijke preparaten en kruidenmengsels. Deze worden in homeopatische hoeveelheden verspreid over de wijngaard en helpen om het natuurlijk evenwicht te versterken en een tijdelijke onbalans te herstellen.
Demeter is de organisatie die wereldwijd toeziet op naleving van de regels voor biologisch-dynamische landbouw.
Terug naar wijnweetjes