Cabernet Franc in de schijnwerpers

februari 2012

Cabernet Franc behoort tot de top 20 meest aangeplante blauwe druivensoorten ter wereld. In Frankrijk was het in 2000 zelfs de zesde blauwe druivensoort, vooral te vinden in de Loire, Bordeaux, Bergerac en Madiran.Terwijl de Cabernet Franc in Bordeaux voornamelijk wordt gebruikt in assemblages met Cabernet Sauvignon en Merlot, wordt in de Loire vallei wijn gemaakt van alleen Cabernet Franc.

De Cabernet Franc is met de Sauvignon Blanc gekruist tot de Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon lijken op elkaar, maar de Cabernet Franc is iets vroeger rijp en verdraagt koude beter, waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. Dit maakt de Cabernet Franc geschikt voor gebieden als de relatief noordelijk gelegen Loire vallei.

Cabernet Franc is lichter in smaak (en tannines) dan de Cabernet Sauvignon, geeft een robuuste wijn met wat meer finesse en zorgt voor een kruidige neus. De wijn is licht rood van kleur. Afhankelijk van het wijngebied en de wijnstijl komen aroma’s als tabak, framboos, cassis, potloodslijpsel en soms zelfs viooltjes voor in Cabernet Franc. De wijn heeft regelmatig vegetale tonen, zoals groene paprika. Hoe noordelijker de Cabernet Franc wordt aangeplant, hoe frisser de wijn.

Terug naar wijnweetjes