Complexe wijn

juni 2019

Wanneer is een wijn complex? Wijnkenners hebben het bij een complexe wijn vaak over harmonie en gelaagdheid. Bij harmonie voert er niets de boventoon, de tannines niet, de alcohol niet, de zuren niet. Ze zijn allemaal perfect in balans. Bij gelaagdheid is een wijn niet eendimensionaal, maar laat de wijn vele verschillende kanten zien. Elke slok verrast.

Complexe wijn ontstaat al in de wijngaard, door bijvoorbeeld te kiezen voor een lagere opbrengst per hectare, wat zorgt voor een hogere concentratie van geur- en smaakstoffen. Ook oudere druivenstokken geven wijnen met meer concentratie. Als een druif staat waar hij thuishoort, krijg je bij goede weersomstandigheden gedurende het jaar een mooie terroirexpressie, wat bijdraagt aan complexiteit. Tot slot staat een gezonde bodem met veel microbiologisch leven aan de basis van complexiteit.

Dan zijn er de talloze beslissingen die in de wijnkelder worden genomen: het spontaan vergisten van wijn, zonder gist toe te voegen, is wellicht een voorwaarde voor complexiteit. Verder kunnen assemblage (het mengen van wijnen van verschillende druivenrassen), rijping op de gistcellen (“sur lies”, voornamelijk toegepast bij witte wijn) en rijping op hout een bijdrage leveren.

Tot slot kan wijn aan complexiteit winnen door een periode van rustige rijping in de fles. Goede wijnen hebben een aromatisch reservepotentieel dat in de fles langzaam vrijkomt.

Wil je meer in detail weten hoe het zit, lees dan het tweeluik over dit onderwerp in Perswijn nr. 2 en 3 van dit jaar van de hand van Lars Daniëls.

Terug naar wijnweetjes