De ziel van de wijnfles

augustus 2019

Soms is de ziel diep, soms is hij niet zo diep, maar meestal heeft een wijnfles een ziel. En dan heb ik het over de holle onderkant van de wijnfles. Waarom zit er zo’n holte? Eén verklaring kan worden gezocht in hoe flessen vroeger werden gemaakt: ze werden geblazen. De bolling aan de onderkant moest worden ingedrukt, anders kon de fles eenvoudigweg niet staan.

Nu flessen niet meer geblazen worden en ze nog steeds een ziel hebben, is er mogelijk een andere verklaring: een fles met een holle bodem kan beter tegen breuk en staat steviger op een instabiele ondergrond dan wanneer de bodem plat is.

Daarnaast bevat een wijn na verloop van tijd bezinksel, fijne vaste deeltjes die naar de bodem zakken. Als zo’n wijn wordt uitgeschonken zorgt de ziel ervoor dat de wijn minder kolkt en het bezinksel beter achterblijft.

En heb je in een restaurant wel eens gemerkt dat de sommelier bij het uitschenken van de wijn gebruik maakt van de ziel, door de duim erin te leggen? Het serveren van de wijn gebeurt dan heel sierlijk.

Flessen met een ziel zijn duurder, want er is meer glas gebruikt. Daarom zal een duurdere wijn eerder in een fles met flinke ziel zitten dan een goedkopere wijn. Toch is het niet zo dat de wijn in een fles met een diepe ziel vanzelfsprekend van betere kwaliteit is. Laat je er dus niet teveel door imponeren.

Terug naar wijnweetjes