Een droge wijn

oktober 2017

Mag ik van u een droge witte wijn? Dat heb je vast wel eens gehoord of zelf gezegd tegen een ober. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Of een wijn al dan niet droog is, hangt af van de zogenaamde restsuikers – suikers die zijn overgebleven na de gisting. Een beendroge wijn heeft vrijwel geen restsuiker. Voorbeelden daarvan zijn de wijnen uit Sancerre, Menetou Salon of Reuilly (gemaakt van de sauvignon blanc druif) en de Muscadet uit Pays de Nantes. Maar veel wijnen hebben 4 – 5 gram restsuiker per liter. Dat maakt ze toegankelijker en iets ronder.

Een algemene stelregel: wijn is droog tot 4 gram/liter restsuiker. Daarnaast mag een wijn ook nog droog heten als deze maximaal 9 gram/liter restsuiker heeft én een zuurgehalte dat hooguit 2 gram/liter lager ligt dan de hoeveelheid restsuiker. Zo blijft de smaak “droog”. Dit geldt zowel voor witte wijnen, als voor rosé en rode wijn.

Franse wijnen waren eind vorige eeuw droger, maar omdat zij veel marktaandeel verloren aan de nieuwe wereld (Zuid-Afrika, Chili en Argentinië), waar wijnen vaker een zoetje hebben, zijn de Fransen dit gaan kopiëren, om de wijnconsument terug te winnen. Dit geldt zeker voor het  niveau van Vin de Pays wijnen.

Uiteindelijk gaat het een wijnboer om het evenwicht in zijn wijn en het fijne samenspel tussen zoet en zuren. Is die paar gram restsuiker per liter dan erg? Nee, het gaat om bijna niets, en kan net het scherpe kantje van een wijn halen.

Terug naar wijnweetjes