oktober 2019
De hittegolven van de afgelopen zomer, die tijdens deze regenachtige week alweer ver achter ons lijken, hebben wijnboeren hoofdbrekens bezorgd. Niet alleen in Nederland werden hitterecords gebroken, ook in bijvoorbeeld de Languedoc in Zuid-Frankrijk zag men temperaturen als nooit tevoren.
In diverse wijngaarden rondom Montpellier liepen druiven zonnebrand op, wat ze onbruikbaar maakte. Volgende jaren zullen de getroffen wijnboeren meer bladeren aan de wijnranken laten, om de druiven te beschermen tegen de zon. Ze zullen hun “loofmanagement” aanpassen.
Appelzuur in de druiven, van groot belang voor de fraîcheur van een wijn, bouwt razendsnel af bij temperaturen boven de 30 graden. Ook hier geldt weer dat bladeren voor schaduw kunnen zorgen, zodat de temperatuur niet te hoog oploopt.
Niet alleen de druiven hebben te lijden onder de hitte, ook de wijngaardmedewerkers hebben er last van. Onder andere in Frankrijk werd tijdens de extreme hitte uren eerder begonnen met het werk, om 12 uur was de werkdag voorbij. Want na de lunch was het gewoon te warm om nog te werken.
Op langere termijn kunnen maatregelen worden getroffen als het beplanten van de noordkanten van heuvels, zodat de zon minder vat op de druiven krijgt, en het hogerop aanplanten van wijngaarden, zoals wijnhuis Torres doet in de Pyreneeën. Hogerop is het koeler, wat goed is voor het behoud van zuren, en zijn er grotere verschillen tussen dag- en nachttemperatuur, wat beter is voor de ontwikkeling van aroma’s. En ook voor de mens is het daar tijdens hittegolven beter toeven.
Terug naar wijnweetjes