december 2017
Wijn is gemaakt van druiven, dus je zou denken van wel. Het ligt iets genuanceerder, want er mogen hulpstoffen aan wijn worden toegevoegd. Denk bv. aan gisten, om de gisting te starten. En om wijn helder te maken, te klaren, mag een klaringsmiddel worden toegevoegd. De troebele delen in de wijn klonteren vast aan dit middel en zakken naar de bodem. Het middel blijft niet achter in de wijn.
Of een wijn al dan niet vegan is, hangt af van het soort klaringsmiddel dat wordt gebruikt. Klaringsmiddelen zijn onder andere plantaardige eiwitten, bentoniet (een soort klei), gelatine en vislijm. Die laatste twee zijn van dierlijke oorsprong. Wordt een van die twee gebruikt, dan is een wijn dus niet vegan.
Wijnboeren die biologisch werken, gebruiken bijna allemaal niet-dierlijke producten voor de klaring, áls ze al klaren. Ze kunnen namelijk ook een tijdje wachten, en de wijn in RVS-tanks op lage temperatuur bewaren.Dan zakken de troebele delen na verloop van tijd vanzelf naar beneden.
Als een wijn in het assortiment van Biowijnclub geschikt is voor veganisten, staat er bij de omschrijving “vegan”.
Terug naar wijnweetjes