Jachtschotel met champignons en bruine bonen

Lekker bij de Aranleón Blès Crianza

Ingrediënten (hoofdgerecht, 4 personen):
boter
1 à 2 gesnipperde uien
200g in plakjes gesneden champignons
pot of blik bruine bonen, goed uitgelekt
1 eetl. citroensap
peper en zout
1tl gedroogd bonenkruid
800gr aardappelen
melk
1 eidooier
nootmuskaat
broodkruim

Bereiding:
Aardappelen schillen en met 2 cm water en wat zout opzetten en gaar koken. Daarna afgieten, opschudden en er puree van maken met een klontje boter, de eidooier, wat zout en nootmuskaat en indien nodig wat melk. Het moet een stevige puree blijven.

Een eetlepel boter in een koekenpan verhitten en de gesnipperde ui hierin lichtbruin en glazig fruiten. De champignons erbij doen en even meebakken. Dan de bonen erbij en peper, zout, citroensap en bonenkruid toevoegen. Op hoog vuur zoveel mogelijk van het vocht laten verdampen.

Een vuurvaste schotel invetten met boter of olie. Het bonen-mengsel over de bodem verdelen en afdekken met een dikke laag aardappelpuree. Hier overheen wat broodkruim strooien en vlokjes boter leggen. Zet de schotel circa 15 minuten in de oven op 200 °C tot er een lichtbruin korstje op zit.

Lekker met gewone groene sla.

Bron: De avontuurlijke keuken, Berthe Meijer (1988)