Klimaatverandering en Nederlandse wijnbouw

augustus 2018

Eind 2015 schreef ik al eens over de gevolgen van klimaatverandering voor de wijnbouw. Deze zomer zien we hoe de toekomst er wat dat betreft waarschijnlijk uit gaat zien: warme Nederlandse zomers die ervoor zorgen dat de druiven voldoende zon krijgen en mooi rijp worden. Wijnboeren zullen de druiven eerder kunnen plukken dan andere jaren. De verwachtingen zijn positief, met een kleine slag om de arm. Want we zijn er nog niet: de druiven zijn nog niet rijp. Pas in de loop van september, begin oktober zal geoogst worden. Dus wat gebeurt er de komende weken? Als het erg veel gaat regenen, ontstaat er alsnog kans op schimmel. Ook zwellen de druiven dan op en barsten misschien.

Toch zal de warme zomer de wijnboeren aanzetten tot het nadenken over de toekomst, als ze dat nog niet deden. In Nederland, maar ook daarbuiten. Willen zij door met de druivenrassen die nu staan aangeplant, die zijn afgestemd op het huidige klimaat? In Bordeaux wordt al geëxperimenteerd met rassen uit Portugal. En Spaans wijnhuis Torres kijkt of ze wijngaarden op grotere hoogte kan aanleggen, in de Pyreneeën.

In Nederland zijn de meeste aangeplante druivenrassen, zoals de witte johanniter en de blauwe regent, specifiek uitgekozen om hun schimmelresistentie en daarmee afgestemd op natte zomers. Wijnboeren kunnen gaan experimenteren met druivenrassen die iets zuidelijker staan aangeplant. In Zeeland vind je al Elzasser druiven (pinot blanc, pinot gris, auxerrois), Die kunnen mogelijk ook in noordelijker delen van Nederland worden aangeplant. Wellicht dat chardonnay hier kan aanslaan? En welke blauwe druivenrassen gaan het hier goed doen? De toekomst zal het leren.

Terug naar wijnweetjes