Mediterraanse scharrelkip

Lekker bij de Eymann Ménage à Trois

Ingrediënten (2 personen):
1 scharrelkip van 1,2 – 1,5kg
2 uien in kwartjes
4 flinke wortels (blokjes)
2 stengels bleekselderij (stukjes)
½ venkelknol (stukjes)
4 teentjes knoflook (in stukjes)
1 citroen (in 4 partjes)
1 el tijm
1 el rozemarijn
1 el oregano
½ bosje peterselie (fijn)
zeezout
zwarte peper
olijfolie
2 el gesmolten boter

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem de kip, was hem en kijk of er binnen geen ingewanden meer inzitten. Dep daarna de huid droog met keukenpapier. Bestrooi de binnenkant van de kip royaal met zout, peper en een deel van de verse kruiden. Vul de binnenkant verder met vier partjes uien, de knoflook en de citroenpartjes. Bind de achterpootjes tegen elkaar vast met een stukje keukentouw. Smelt de boter en smeer daar de buitenkant, het vel, mee in. Bestrooi daarna ook met peper en zout en een deel van de verse kruiden.

Neem een flinke braadslee, leg de groente erin (wortel, venkel, selderij en de overige 4 partjes ui). Besprenkel met olijfolie en weer wat peper en zout en het restant van de verse kruiden. Leg de klaargemaakte kip er op. Zet de braadslee in de oven en bak het geheel in ongeveer 1 ½ uur goudbruin. Controleer door te prikken in het dikste deel van de kip (tussen achterkant en dij). Als daar sap uit bruist is hij gaar. Neem dan de braadslee uit de oven, haal de kip eruit en zet 15 minuten afgedekt onder aluminiumfolie weg. Nu kunnen de sappen mooi tot rust komen.

Neem een koksmes en halveer de kip. Lekker met gebakken krieltjes of aardappelkroketjes