Nieuwe wetgeving biologische wijn

april 2012

Mochten we tot voor kort eigenlijk niet spreken van biologische wijn, maar alleen van wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven, vanaf 1 augustus 2012 geldt er wetgeving die de term biologische wijn wel toestaat.

In Brussel is na lang beraad overeenstemming bereikt over wat in de wijnkelder wel en niet is toegestaan bij het maken van een biologische wijn. Zo zijn er onder andere strengere limieten gesteld aan het gebruik van sulfiet. U vraagt zich misschien af waarom sulfiet niet geheelwordt verboden, maar sulfiet is in beperkte mate nodig bij de botteling, om oxidatie tegen te gaan en om eventuele resterende gistcellen en bacteriën te doden. Zo blijft de wijn stabiel, gebeuren er geen gekke dingen in de fles, en is de wijn ook nog goed als u ‘m opent (uitzonderingen daargelaten). De kans dat er iets gebeurt met de wijn als geen sulfiet wordt toegevoegd is te groot, en de meeste wijnboeren willen dit risico niet lopen.

Vanaf oogst 2012 zal biologische wijn worden voorzien van het EU bio-logo. Wijn geproduceerd vóór 1 augustus 2012, maar aantoonbaar gemaakt volgens de nieuwe richtlijnen mag ook het predikaat “biologische wijn” gaan voeren met het bijbehorende logo.

Terug naar wijnweetjes