Oogsttijd

oktober 2018

Op het noordelijk halfrond wordt sinds half augustus volop geoogst. Eerst zijn de witte druivenrassen aan de beurt (tenzij er dessertwijn van wordt gemaakt), dan de zogenaamde vroegrijpende blauwe druivenrassen en tot slot de laatrijpende rassen.

De derde week van september was ik op bezoek bij Bodegas Aranleón, om de handmatige oogst van dichtbij mee te maken. De sauvignon blanc en de macabeo waren al vrolijk aan het gisten in hun gistingstanks. Ik heb zelf meegeholpen met het oogsten van de tempranillo, een vroegrijpend ras (temprano is Spaans voor vroeg). De bobal druif was nog niet helemaal rijp, die kwam pas 2 weken later aan de beurt.

Het oogsten is bijzonder om te doen. Het was warm, het zweet stond op mijn voorhoofd én in mijn werkhandschoenen, maar ik was heerlijk in de stille natuur bezig, knipte de trossen een voor een af, had mijn aandacht er volledig bij. Mindfulness ten top!

En ik realiseerde me het volgende: wat gaat er toch veel werk zitten in het produceren van een mooie wijn. Elke tros gaat door een paar handen en op de sorteertafel wordt deze nog eens gecheckt, om er zeker van te zijn dat alleen gezond fruit de gistingstank in gaat.

Reden te meer om extra aandacht te besteden aan elk glas wijn.

Terug naar wijnweetjes