Reerug met witte peper

Lekker bij Château Fabre Gasparets Corbieres Boutenac

Ingrediënten (hoofdgerecht, 4 personen):
1 reerug van ca 1 kg
2 eetlepels olijfolie
15 g witte peperkorrels
50 g boter
2 eetlepels cognac
1 dl witte wijn
1 dl fond van wild of kalf
1,5 dl crème fraîche
zout 

Voorbereiding:
Wentel de reerug in een schaal door de olijfolie. Plet de peperkorrels met behulp van een lege fles en bedek het vlees hiermee, druk de peper rondom stevig aan. Zet de reerug 12 uur afgedekt in de koelkast.

Bereiding:
Verhit de oven op 200 – 225 graden. Verhit de boter in een braadslee. Leg de reerug erin en braad hem ongeveer een half uur in de goed voorverwarmde oven, terwijl u het vlees regelmatig bedruipt. Leg de reerug op een schaal, dek hem af met beboterd, vetvrij papier en houd hem warm. 

Giet het vet uit de braadslee, roer de aanbaksels los met de cognac en voeg de witte wijn toe. Laat het geheel tot de helft inkoken. Voeg dan de fond toe, breng de saus aan de kook. Voeg al roerende de room toe en laat de saus inkoken. Roer de uit de reerug vrijgekomen vleessappen eveneens door de saus. Proef de saus en voeg indien nodig, zout toe.

Snijd het vlees vlak langs het bot los en doe hetzelfde met de haasjes, die zich aan de binnen-zijde van de rug bevinden. Snijd de rugfilets in 12 en de haasjes in 8 niet te dunne plakken.

Schik de grote plakken in een krans op een serveerschaal en leg de kleinere plakjes in het midden. Giet de kokendhete saus, met de in de braadslee achtergebleven peperkorrels, over het vlees.

Lekker met kastanjes en spruiten!