Runderfilet met Eekhoorntjesbrood

Lekker bij de Buondonno Toscana Rosso

Ingrediënten (8 personen): 
12 – 18 plakjes Prosciutto
3 tenen knoflook, gepeld
1 flinke handvol gedroogd eekhoorntjesbrood, geweekt in ongeveer 3 dl kokend water 
3 flinke klonten boter 
scheutje citroensap  
zeezout en zwarte peper
1 kg runderfilet 
2 flinke handen vol verse rozemarijn en tijm, alleen de blaadjes, gehakt 
2 glazen rode wijn

Bereiding:
Verwarm de oven en een geschikte braadslee voor op 230 graden. Leg de plakjes Prosciutto op een vel bakpapier, laat ze goed op elkaar aansluiten.

Hak een van de tenen knoflook fijn en bak die samen met het geweekte eekhoorntjesbrood een minuut in een klont boter. Doe er dan de helft van het weekwater bij (zorg dat er geen zand in zit). Laat de paddestoelen ca. 5 minuten zachtjes sudderen en inkoken. Roer er een scheutje citroensap, de rest van de boter en zout en peper door. 

Smeer dit paddestoelenmengsel over de helft van de prosciutto. Bestrooi het vlees met peper en zout en rol het door de gehakte kruiden. Leg het vlees op de ingesmeerde helft van de prosciutto en rol het in de prosciutto. Trek het papier eraf en druk de randjes van de prosciutto netjes naar binnen. Bind het vlees vast met 4 stukjes keukentouw. 

Leg het vlees met een paar tenen knoflook in de hete braadslee (zonder olie of vet), en braad het 30 min (rosé), 40 min (medium) of 50 min (doorbakken). Giet halverwege de wijn erbij. 

Haal het vlees uit de oven en laat het 5 minuten op  een snijplank rusten. Giet de sappen uit het vlees terug in de braadslee. Laat deze op het gasfornuis even sudderen en schraap de aanbaksels los. Serveer dit als rode-wijnjus. Snijd het vlees in plakken en serveer met aardappels en groenten.