Runderstoof in rode wijn met knolselderijpuree

Lekker bij La Grange de Lascaux

Ingrediënten (4 personen):
boter
halve peen, 1 prei, 1 ui
500gr runderriblappen op kamertemperatuur
2 el tomatenpuree
250 ml rode wijn
250 ml (runder)bouillon
250 ml vleesfond
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
handje verse cranberries
2 el zilveruitjes
1 knolselderij
2 kruimige aardappelen
melk
peper en zout

Bereiding:
Snijd de riblappen in grove stukken. Zet een grote hapjespan op en smelt hierin een flinke klont boter. Bak de riblappen hard aan zodat deze goed bruin worden.

Snijd de peen, prei en ui in grove stukken en bak op een medium vuur mee in de pan. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even mee bakken om te ontzuren.

Voeg de wijn, bouillon en vleesfond toe en zorg ervoor dat al het vlees onder staat. Voeg ook de tijm en rozemarijn toe. Zet de deksel op de pan en laat het vlees minstens 2,5 uur (maar nog liever 5 uur) op je zachtste vuurtje sudderen. Zorg dat het niet gaat koken, dan is er een hele grote kans dat je vlees taai wordt. Voeg de laatste 30 minuten de cranberries en zilveruitjes toe.

Voor de puree schil je de aardappels en de knolselderij en snijd je deze in grove stukken. Doe deze in een pan en schenk er water bij tot het bijna allemaal onderstaat. Laat dit zo’n 20 minuten koken tot het gaar is. Giet de knolselderij en aardappel af, doe terug in de pan en voeg er een scheutje melk en boter aan toe. Stamp grof met de pureestamper totdat het de substantie heeft van een puree. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Lekker met cranberry compote.