Spaghetti met salami, venkel en tomaten

Lekker bij de L’Atypic van Peybonhomme

Ingrediënten (4 personen):
Olijfolie
140 g pittige Italiaanse salami, in plakjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel venkelzaad
1 knolvenkel, gehalveerd en in dunne plakjes, de bovenste plukjes apart gehakt
2 blikken gepelde tomaten van 400g
eventueel 1 gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
400 g spaghetti of linguini
2 handjes oud broodkruim.

Bereiding:
Giet 2 flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en knoflook bij. Kneus het venkel-zaad licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het even bakken op een lage pit – het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bliktomaten toe met eventueel wat gedroogde Spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak.

Kook de spaghetti in een grote pan gezouten kokend water al dente. Maak intussen pangritata (krokante broodkruimels). Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim – snijd de korstjes van oud brood af en snijd dan de zachte binnenkant klein. Bak het kruim met 4 of 5 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Giet de spaghetti, als die klaar is, af in een vergiet en roer de tomatensaus erdoorheen.

Serveer de spaghetti met tomatensaus in een grote kom en strooi de groene venkel-plukjes en krokante goudbruine pangritata er overheen.

Bron: Happy Days met the Naked Chef, Jamie Oliver