Stand van de biologische wijnbouw

april 2020

Biowijnclub bestaat dit jaar 10 jaar. Er is behoorlijk wat gebeurd sinds 2010. In dat jaar mocht je officieel nog niet eens van biologische wijn spreken, alleen van wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Pas in 2012 werd er in Brussel overeenstemming bereikt over wat in de wijnkelder wel en niet is toegestaan bij het maken van een biologische wijn. Veel boeren schakelden om naar biologische wijnbouw, wat bijvoorbeeld duidelijk te merken was aan het aantal aanwezige wijnboeren op de jaarlijkse wijnbeurs Millésime BIO. Dat aantal groeide explosief. In cijfers, verkregen van het Biojournaal, ziet de groei er over de afgelopen 20 jaar als volgt uit:

Sinds 2000 is het biologisch wijnbouwareaal wereldwijd gegroeid van 1,3% naar 6% van het totaal. In Europa ligt dit percentage hoger en bedraagt het nu als geheel 10%, maar er zijn verschillen per land:

  • Duitsland 10%
  • Spanje 12%
  • Frankrijk 13%
  • Italië 16%

Frankrijk, Spanje en Italië produceren nog steeds de grootste hoeveelheden wijn en ze zijn ook de grootste biologische wijnproducerende landen. Deze drie landen zijn samen goed voor 74% van het totale wereldwijde areaal aan biologische wijnstokken.

Het gaat dus de goede kant op, er komt steeds meer keuze. Ook de komende tijd blijf ik speuren naar lekkere, betaalbare biologische wijnen.

Terug naar wijnweetjes