Stand van de biologische wijnproductie in Frankrijk

februari 2011

De Languedoc – Roussillon, met 236.100 ha wijngaard de belangrijkste wijnregio van Frankrijk (30% van het totaal), neemt 32% van de biologische wijnteelt voor haar rekening. Eind januari werd in het hart van de Languedoc, in Montpellier, voor de 18de maal de jaarlijkse internationale wijnbeurs Millesime BIO georganiseerd. Een mooie gelegenheid om polshoogte te gaan nemen, de wijnboeren achter de wijnen te ontmoeten, de nieuwste jaargangen te proeven en nieuwe wijnen te ontdekken.

Tijdens mijn gesprekken met de wijnboeren die biologisch werken, blijkt keer op keer dat ze heel bewust hebben gekozen voor een biologische werkwijze. Om bij te dragen aan een betere wereld, uit respect voor de natuur, om redenen van gezondheid. Vanuit de overtuiging dat ook op biologische wijze lekkere wijnen te maken zijn, misschien zelfs wel lekkerder.

Biologische wijnboeren staan nog meer in contact met de natuur. Ze volgen hun wijngaarden aandachtiger om insecten en schimmels op tijd te signaleren en, indien nodig, in te grijpen. Daar waar een conventioneel werkende wijnboer preventief spuit, en daarna rustig slaapt omdat zijn risico’s zijn afgedekt, grijpt een biologische wijnboer pas in als zich concreet een dreiging voordoet. Dat dit meer risico’s met zich meebrengt spreekt voor zich. Een biologische wijnboer accepteert deze risico’s en leert ermee leven.

Terug naar wijnweetjes