Tijd voor Champagne (of een andere bubbel)

december 2011

De flessen liggen tijdens de tweede gisting horizontaal op elkaar gestapeld, ‘sur lattes’. In Champagne strekken de kelders met flessen zich vele tientallen kilometers (!) uit. Een Champagne zonder oogstjaar ligt minimaal 15 maanden ‘sur lattes’. Een vintage Champagne zelfs minimaal 36 maanden.

Voor de Champagne verzonden kan worden naar liefhebbers over de hele wereld, wordt eerst het gistbezinksel uit de fles verwijderd. De flessen worden langzaam maar zeker ondersteboven gezet om het depot naar de hals van de fles te verplaatsen. Vroeger gebeurde deze ‘remuage’ met de hand over een periode van enkele weken, nu zijn er machines die dit een stuk sneller kunnen. Na het verwijderen van het depot wordt een liqueur d’expédition toegevoegd om weer op 750ml uit te komen. De exacte samenstelling van deze liqueur geven de makers niet prijs, meestal bestaat deze uit basiswijnen en een bepaalde hoeveelheid rietsuiker. De hoeveelheid suiker bepaalt hoe droog de Champagne uiteindelijk is.

Cava, mousserende wijn uit Catalonië, Spanje, wordt op dezelfde wijze geproduceerd. Er wordt alleen gebruik gemaakt van andere druiven. Wordt Champagne gemaakt van Chardonnay, Pinot noir en/of Pinot meunier, Cava bevat Macabeu, Parellada en/of Xarel-lo, en soms een beetje Chardonnay. Daarom smaakt Cava anders dan Champagne.

Terug naar wijnweetjes