Vin Orange

augustus 2017

Vin Orange, of in goed Nederlands Oranje Wijn, is een wijn die wordt gemaakt van witte druiven. Deze druiven worden bij binnenkomst in de wijnkelder niet direct geperst, zodat de schil, pitjes en soms ook takjes gedurende dagen of zelfs maanden in contact blijven met het sap. De schil bevat kleurpigmenten, smaak- en geurstoffen en tannines, die nu alle tijd krijgen in de wijn opgenomen te worden.

Ook al lijkt er sprake van een nieuwe trend, Vin Orange is een eeuwenoud fenomeen. Toen witte wijn-productie begon, lang voor onze jaartelling, werd witte wijn als rode wijn gemaakt, dus met een lange schilweking. De wijn was dan ook niet lichtgeel van kleur, maar eerder oranje tot amber. Het direct kneuzen en persen van de druiven om een zo licht mogelijke wijn te kunnen maken, is in de vorige eeuw ontstaan. Deze licht-witte wijn is gevoeliger voor zuurstof en daarom veel lastiger te maken. Met behulp van moderne productietechnieken is dat eenvoudiger geworden.

Hoe smaakt zo’n Vin Orange? Complexer, met meer dimensies dan een “normale” witte wijn. Veelal geoxideerd, wat zorgt voor iets notigs en gedroogde appeltjes in de smaak. Met tannines, die een drogend mondgevoel kunnen geven. Een Vin Orange is bij uitstek een eetwijn.    . 

In 2004 werd de term “Orange Wine” voor het eerst gebruikt om deze donker gekleurde, stevige witte wijnen aan te duiden. Vóór 2004 was er geen eenduidige naam voor.

Biowijnclub heeft één Vin Orange in het assortiment: de Cascina Zerbetta Quattrocento 2011. Een wijn gemaakt van sauvignon blanc. Er is niet veel voorraad van, helaas onvoldoende om in de webshop op te nemen. Maar ben je in voor een avontuur, neem dan even contact op.

terug naar wijnweetjes