Wereldreis van een wijnstok – deel 2

oktober 2011

De reis naar de zogenaamde Nieuwe Wereld legde de wijnstok af in het gezelschap van landveroveraars, missionarissen en handelaren. Na de ontdekking van enkele Midden- en Zuid-Amerikaanse landen in 1492 door Columbus werden in 1522 de eerste wijnstokken meegebracht naar Mexico. Aanplant vond vooral plaats in het noordwesten en van daaruit verspreidde de wijnbouw zich naar het huidige Californië in de Verenigde Staten.

In de loop van de 16de eeuw ontstond zo wijnbouw in Brazilië, Chili, Peru, Argentinië en Uruguay. Overal speelden de kloosterorden een belangrijke rol. In eerste instantie verbouwden zij om miswijn te produceren, later ook voor consumptie. In Chili werd wijnbouw vooral beoefend op hoogtes boven 800 meter, waar een mediterraan klimaat heerst. In Argentinië werd Mendoza, met een continentaal klimaat, het centrum van de wijnbouw. Door de komst van vele emigranten nam de wijnbouw in de 2de helft van de 19de eeuw een grote vlucht, vooral in Chili en Argentinië, waar de omstandigheden het gunstigst waren.

De Nederlander Jan van Riebeeck vestigde zich in 1648 in Zuid-Afrika en stichtte de Kaapkolonie en Kaap de Goede Hoop. Hij liet rond 1655 wijnstokken planten aan de voet van de Tafelberg. Na Jan Riebeeck werd Simon van der Stel gouverneur en die stapte grootschalig in de wijnbouw. Hij stichtte de stad Stellenbosch en startte wijnlandgoed Constantia. De Franse Hugenoten, op de vlucht voor godsdienstvervolging, brachten eind 17de eeuw veel technische kennis mee, wat de wijnbouw verdere impulsen gaf.

Een eeuw later, in 1788, bracht een Engelse vloot wijnstokken naar Australië, afkomstig uit Argentinië en Zuid-Afrika. Het duurde echter tot in de eerste helft 19de eeuw voordat wijnbouw er serieus van de grond kwam. Een van de pioniers van de wijnbouw in Australië, James Busby, woonde en werkte tussen 1836 en 1840 in Nieuw-Zeeland en wordt beschouwd als de vader van de Nieuw-Zeelandse wijnbouw.

Meer over de geschiedenis van wijn weten? Lees dan het boek “Wijnhistorie” van Prof. Dr. Ir. R.L.M. Pierik.

Terug naar wijnweetjes