Wijn laten ademen

april 2021

Je laat een wijn ademen door hem bloot te stellen aan zuurstof. Er is redelijk wat discussie of dit nu zinvol is of niet, maar men is het erover eens dat het bij een jonge, volle rode wijn helpt om fruit aroma’s naar boven te halen en tannines te verzachten.

Wijn karafferen is één manier om wijn aan zuurstof bloot te stellen. Dit kan zachtjes, door de wijn voorzichtig langs de wand van de karaf te laten lopen, of op een “brute” manier, door de wijn snel over te schenken in de karaf. Daarmee heb je zelf de mate van beluchting in de hand. Het is ook een prima idee om de wijn na het karafferen nog een uur te laten rusten, voor je ‘m uitschenkt. Zo krijgt de wijn nog wat extra lucht. Het simpelweg een uur van te voren openen van een fles biedt weinig soelaas, want de hals van de fles is te smal om veel zuurstof door te laten.

Maar: karaffeer alleen als dit echt bijdraagt! Bij eenvoudige witte wijnen is de kans groot dat een deel van de fruit aroma’s juist verloren gaat. En het merendeel van de rode wijnen wordt tegenwoordig gemaakt om relatief jong te drinken, de tannines zijn vaak niet zo hard en stevig meer.

Als een wijn wel veel tannines heeft, zoals bijvoorbeeld een jonge, complexe Bordeaux, dan kun je zelfs besluiten dubbel te karafferen – je schenkt de wijn in een karaf en daarna weer terug in de fles.

Probeer het zelf eens uit. En wil je niet gelijk de hele fles karafferen, dan kun je ook met de wijn in je glas aan de slag. Dek het glas dan af met je hand en schud het glas in meer of mindere mate – afhankelijk van hoeveel lucht je de wijn wilt geven. Je wilt wel iets in de buurt hebben om je hand nadien aan af te vegen 😊. Je kunt met een rietje lucht de wijn in blazen. Je kunt de wijn ook overschenken in een ander glas, en dat enkele malen herhalen.

Terug naar wijnweetjes