Wijnlagering

april en juni 2017

Als het gistingsproces klaar is, wordt wijn gelagerd. Dat kan van korte of lange duur zijn, in roestvrij stalen tanks, betonnen of epoxy cuves of eikenhouten vaten. En de laatste tijd zie je dat biologische en biologisch-dynamische wijnboeren steeds vaker gebruik maken van amforen.

Frisse, fruitige witte en rode wijnen komen vaak jong op de markt. Deze wijnen ondergaan geen uitgebreide lagering, want dat zou het frisse, fruitige karakter doen verdwijnen.

Complexere wijnen ondergaan vaker een wat langere lagering, en dat gebeurt dan negen van de tien keer in eikenhouten vaten van 225 liter. Deze vaten zorgen voor micro-beluchting, waardoor tannines zachter worden. Bovendien geven de vaten aroma’s af aan de wijn, zoals vanille, kokos, chocola, toast, cederhout. De vaten zijn namelijk tijdens hun productie licht, medium of zwaar getoast. Hoe meer getoast, hoe meer smaak ze zullen afgeven. Zijn de vaten nieuw als de wijn er in gaat, dan geven ze meer smaak af dan wanneer ze al enkele jaren mee gaan. De meeste wijnboeren gebruiken eikenhouten vaten slechts een jaar of vier. Daarna zitten de poriën vol en is van micro-beluchting geen sprake meer. Dan krijgen deze vaten vaak een tweede leven in de cognac of whisky productie.

Er zijn ook demi-muids, vaten van 600 liter, veel gebruikt in de Rhône vallei, en vaten van enkele duizenden liters, die ik ben tegengekomen in de Elzas en in Zuid-Afrika. Hoe groter het vat, hoe minder het effect van de micro-beluchting en de toast zal zijn. Grote vaten worden tientallen jaren gebruikt voor de lagering.

Een recent fenomeen is gisting en lagering in amfora. Nieuw is het eigenlijk niet, de Grieken en Romeinen gebruikten al grote potten van gebakken klei om wijn in te gisten en bewaren. Sommige wijnboeren keren terug naar dit eeuwenoude gebruik omdat klei een aantal voordelen heeft ten opzichte van hout. Het zuivere fruit blijft behouden, want er worden geen houttonen toegevoegd aan de wijn, de zuurstofuitwisseling is subtieler dan in eikenhouten vaten en de dikkere wand van amfora geeft meer thermische stabiliteit. De wijn wordt er lichter, fijner, eleganter door.

Terug naar wijnweetjes