Zonder toegevoegd sulfiet

oktober 2016

Wijnboeren blijven het een uitdaging vinden om met zo min mogelijk sulfiet te werken. Een wijnboer gebruikt sulfiet om allerlei redenen: om oxidatie van het sap tegen te gaan op het moment dat de druiven de wijnkelder binnenkomen, tot het beschermen van de wijn als deze eenmaal in de fles zit. Sulfiet zorgt daarnaast voor extra kleurextractie, doodt eventueel achterblijvende gistcellen. Heel nuttig allemaal.

Maar ja, mensen met een allergie voor sulfiet hebben er last van. Het is dus niet zo gek dat wijnboeren op zoek zijn naar manieren om zo min mogelijk tot geen sulfiet toe te voegen. En biologische wijn bevat gelukkig al minder sulfiet dan niet-biologische wijn.

Er zijn niet zo veel wijnen zonder toegevoegd sulfiet en ze zijn jammer genoeg vaak niet lekker. Daarom ben ik altijd bijzonder blij als ik er een tegenkom die wel goed is. Onder de witte wijnen is de Menade Nosso Verdejo een uitblinker. Iets duurder dan de “reguliere” Verdejo, maar elke euro waard.

En recent ben ik een rode wijn zonder toegevoegd sulfiet tegengekomen, die ook de moeite van het proberen waard is. De Salvaje Syrah / Roussanne van het Chileense wijnhuis Emiliana.

terug naar wijnweetjes