Laat de kurken maar knallen

december 2020

Het jaar 2020 is bijna ten einde. Ik denk dat iedereen dit jaar maar wat graag afsluit. Op naar een nieuw jaar, naar betere tijden, terug naar het leven dat we zo gewend waren. Al houden we misschien vast aan enkele nieuwe gewoontes zoals minder (ver) reizen, meer thuiswerken. Laten we 2020 met een flinke champagneplop uitluiden!

Gelukkig zitten er in champagneflessen nog echte kurken. Stille wijnen worden steeds vaker afgesloten met schroefdop, een synthetische kurk of een glazen stop, de zogeheten Vino-Lok, waarmee bijvoorbeeld de Knobloch Spätburgunder SK is afgesloten. Belangrijkste reden om kurk te vervangen is natuurlijk de afwijking “kurk”, de muffe geur te vergelijken met de geur van nat karton of natte hond die door het stofje TCA wordt veroorzaakt. Ook al doen kurkproducenten er veel aan om deze afwijking te voorkomen, “kurk” komt nog steeds voor.

Maar er gloort hoop aan de horizon. Het Portugese Amorim, de belangrijkste kurkproducent ter wereld, heeft een procedé ontwikkeld om TCA te verwijderen uit kurk. Ze beweerden eerder dit jaar dat alle kurken die vanaf deze maand hun fabrieken verlaten TCA-vrij zullen zijn. Hopelijk maken ze dit waar en kunnen andere kurkproducenten volgen. Dan zijn we over enkele jaren, als alle flessen afgesloten met oude kurken geconsumeerd zijn, verlost van “kurk”. En kunnen wijnproducenten kurk blijven gebruiken. Want niets vervangt die (zachte) plop als je de kurk uit de fles trekt. En dan heb ik het nog niet over de champagneplop.

Terug naar wijnweetjes