Pompoenrisotto met venkelworst

Lekker bij de Birds of Paradise Pinot Noir

Ingrediënten (4 personen):
300 gram rijst
300 gram pompoen, in kleine blokjes
enkele blaadjes salie, fijngesneden
4 verse worstjes met venkel, van 150 gram elk
8 trostomaten
1 bol knoflook
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
2 eetlepel olijfolie
1 liter groentebouillon
2 eetlepel Parmezaanse kaas
50 gram boter

Bereiding:
Wrijf de worstjes in met wat olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Leg de tomaten erbij, de gehalveerde knoflookbol en de rozemarijn en tijm. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 160º C en laat in 40 minuten gaar worden.

Maak in de tussentijd de risotto. Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan en voeg de pompoen toe. Smoor een minuut of vijf of tot de pompoen zacht is. Voeg dan de salie en de rijst toe en laat al roerende de rijst enkele minuten mee smoren. Voeg een soeplepel warme bouillon bij de rijst en roer tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit tot het grootste deel van de bouillon op is en de rijst de gewenste gaarheid heeft bereikt. Maak de risotto af door er de boter door te roeren en breng het op smaak met de Parmezaanse kaas. De rijst moet nog lopen bij het opscheppen, voeg eventueel nog wat meer bouillon toe.

Verdeel de rijst over de borden. Neem de worstjes en de tomaten uit de ovenschaal en leg die op de risotto.

Verwijder uit de ovenschaal alles behalve het vocht. Knijp door stevig in de bol te duwen de teentjes uit de knoflookbol in de schaal en roer de teentjes fijn met de overgebleven jus. Geef wat van deze jus bij de worst op de risotto.

Bron: Perswijn, december 2014